keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

Rodos – auringonjumala Helioksen saari

Elämä Rodoksen saarella on lähtenyt käyntiin oikein mukavasti. Asuttamani yksiö toimiston yläpuolella, kaupungin uuden osan keskustassa alkaa tuntumaan väliaikaiselta kodilta. Sitä on menneiden kuukausien aikana huomannut, kuinka pienillä asioilla näistä opasasunnoista saa oman näköisiä. Kotoa ei voi tuoda paljoakaan tavaraa mukanaan, mutta ne muutamat valokuvakehykset, oma tietokone ja muu tavara saa paikan tuntumaan kodilta.

Työn makuunkin on jo päästy. Vaikka itse turistikausi Rodoksen saarella on vasta alkupuolella, on suomalaisia täällä on usea sata. Heitä varten kehitetyt palvelut työllistävät minua ja muita oppaita täällä. Ollaan lentokentällä, tervetulotilaisuuksissa, hotellitapaamisissa, palvelutoimistossa ja retkillä. Kaiken tämän ympärillä pyörii työarkeni. Joskus herätyskello soi jo kuuden aikaan ja taas toisena päivänä työpäivä loppuu vasta seuraavan päivän puolella keskellä yötä. Vaihtelevuus ja joustavuus tässä työssä viehättävät minua. Yksikään päivä ei varmasti ole samanlainen!

Vapaa-aikaa saarella on ollut riittävästi. Kaksi asiaa tällä saarella ovat saaneet minut viihtymään: meri ja aurinko. Koko 2,5 viikkoa, jonka täällä olen ollut, on mennyt noita kahta asiaa ihaillessa. Meri on kauniin sinisen vihreä ja houkuttelee ihailemaan sitä aina kun siihen on mahdollisuus. Olisi hienoa päästä purjehtimaan niille aalloille ja ihastelemaan Kreikan saaristoa mereltä käsin. Ehkä jonakin päivänä toteutan tämän unelmani.. mistä sitä tietää. Koko elämähän tässä on aikaa. Aurinko on paistanut ja lämmittänyt keväisesti viime viikkojen ajan. Lämpötilat kohoavat n. 20C päivittäin, mutta helteistä ei voi vielä puhua. Mukavaa kevät säätä!

Kolmas tärkeä asia, meren ja auringon lisäksi, on ollut kreikkalainen keittiö. Minulla oli etuoikeus muiden oppaiden kanssa tutustua käytännössä kreikkalaisten herkkujen maailmaan kokkailuillassa. Valmistimme kaikkia perusherkkuja alusta lähtien ja se oli hienoa. Missäpä olisin aiemmin päässyt tekemään viininlehtikääryleitä tai tsatsikia oikeaoppisesti? Illan kruunasi tietenkin itse valmistettujen ruokien herkuttelu. Terveellistä, maukasta ja tuoretta. Noilla sanoilla kuvaisin kreikkalaista ruokakulttuuria.

Koti-Suomessa on pääsiäispyhät jo vietetty, mutta kreikkalaisen ortodoksikalenterin mukaan pääsiäistä vietetään vasta tällä viikolla. Perjantaina on pitkäperjantai ja sitä alkavat pääsiäisen pyhät. Perjantai-iltana pääsen seuraaman ristinsaattoa, lauantaina paaston loppuessa yöllä on tarkoitus kerääntyä porukalla kasaan ja keittää perinteistä lammaskeittoa ja loput pyhät tuovat tullessaan varmaankin jotakin uutta. Tosin oppaana pyhät eivät tuo vapaapäiviä; tämän kaiken juhlinnan ohessa teemme työtä kuusi päivää viikossa. Kaikkea ehtii, kun suunnittelee oikein aikataulunsa.

Puhallan hieman auringonsäteitä myös Suomen kevääseen. Puolessa välissä Kreikan komennusta ollaan ja kohta taas hetkeksi Suomessa ennen kesän uusia haasteita.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei neiti. Mahdoitkohan koskaan saada lähettämääni korttia sinne Rodoksen-kotiisi kannettuna?