lauantai 30. toukokuuta 2009

Alppien monet kasvot

- Seefeld vuorilta katsottuna

Itävallan Alpit on hyvin pidetty salaisuus, tai ainakin alueen monimuotoisuus ja tarjoamat palvelut. Uskomattomia juttuja täällä voi tehdä! Suomalaisille ehkä tutumpia juttuja on talvisin harrastettava mäenlasku monissa talvikeskuksissa. Moni saattaa tietää tämän lisäksi kelkkailun (joo, sellainen puinen 1920-luvun olympia-kelkka, jolla vedellään alas metsäteitä, yleensä pimeässä). Mutta jopa suomalaisille niin yleinen laji kuin maastohiihto on suomalaisille kovin tietämätön harrastus vuoristoilmassa. Maajoukkueet ovat vuosien ajan täällä harjoitelleet, mutta mitenkä on harrastajan? Yllätyin viime talvena, kuinka hienoja latureittejä Flachaussa oli ja nyt kun olen maastohiihdon mekassa Seefeldissa, voin van esitteiden ja karttojen perusteella kuvitella kuinka uskomattomat olosuhteet täällä olisi maastohiihtofanaatikolle. Ei sitä tarvitse hiihtää ylös rinnettä ja iltapäivällä laskea sitä alas. Vaan ladut kulkevat kuvan kauniissa laaksoissa monipuolisin profiilein. Sitä en kuitenkaan latukarttojen perusteella voi luvata, että hotellissa olisi suomalaisturistin kaipaama voiteluhuone taikka kuivauskaappi. Jos sellaista haluaa, niin menköön Lappiin!

Kesäurheilulajeista valikoima on uskomaton. Yllättynein olen laajasta golf-kenttien tarjonnasta. Niitä näyttää olevan joka kylällä. Viime viikolla tekemäni junamatka Keski-Itävaltaan paljasti minulle tämän viherkenttien uskomattoman määrän. Ja niiden loistavan kunnon. Ei tarvitse pelätä, että kentät olisivat hiekkaisia tai kuivia kun vuorilla ollaan. Ja ympäristö ja sen näkymät ovat aivan uskomattomat. Ei ole palmuja väylien varrella, mutta siellä täällä pilkottaa lumihuippuinen vuori.

Extreme-lajeja voi harrastaa laidasta laitaan. On riippuliitoa, koskenlaskua…. you name it. Kaikenlaisia hulluuksia voi kokeilla joko omatoimisesti tai opastettuna. Olosuhteet antavat loistavat puitteet tällaisille harrastuksille.

Vaellus on ehkä parhaiten tunnettu kesälaji täällä. Erityisesti keskieurooppalaiset pakkaavat autoonsa omaisuutensa ja suuntaavat lomilleen valloittamaan luonnon huippupaikkoja. Vaelluskartat ovat tarkempia kuin hiihtokartat ja melkein joka reitiltä löytyy tunnelmallinen Alppi-maja, jossa voi päivävaelluksen varrella pysähtyä ja nauttia lasin kylmää juotavaa tai nauttia maittavaan lounaan. Ja mikä parasta: Alppi-järvet ovat puhtaita ja niissä pääsee kuumana päivänä pulahtamaan ja virkistäytymään loppumatkaa varten. Ja taas, mitkä näkymät ovatkaan reittien varrelta, kun toisella puolella aukeaa laaja niittymaisema ja toisella puolella saattaa näkyä monta sataa metriä alempana oleva laakson pohja ja siellä soliseva joki. Kyllä täällä kelpaa olla!

Parasta kuitenkin on se tunne kun palaa takaisin kotiin päivän reissulta ja voi istahtaa tunnelmallisten pikkukylien katukahviloihin ja nauttia ravintoloiden ja konditorioiden maistuvista tarjonnoista. Palvelu on erinomaista, omistajat herttaisia ja hinnat kohtuullisia. Ja ympärillä näköalaa koristavat kauniit rakennukset parvekekukkineen ja niiden takana lumihuippuiset vuoret. Siinä vaiheessa voi todeta, että ei kyllä tarvitse matkustaa länsimaita kauemmaksi etsimään eksotiikkaa – tervetuloa Itävaltaan!

Ei kommentteja: