sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

Juhannus Itävallassa

Yksi juhlapyhä lisää koettuna ulkomailla. Tänä vuonna uusi vuosi meni talvikauden aikana Itävallassa, vappu kevätkaudella Kreikassa ja nyt juhannus Itävallassa. Muutama kirkollinen pyhä on mahtunut väliin milloin missäkin. Erityispäivien viettäminen ulkomailla on aina kovin erilaista, koska ei ole traditioita. Tai onhan niitä, Suomesta tuotuina. Mutta ei paikalliseen kulttuuriin niinkään sopivia. Ainakaan ne ei ilman pientä muokkausta onnistu.

Tämän kertainen juhla vietettiin opasperinteitä kunnioittaen Zell am Seessä, jossa oppaat asustavat tilavassa vanhassa puutalossa. Makuuhuoneita on kolme ja keittiö-olohuonekin on riittävän tilava. Siellä meitä oli kaikki Itävallan viisi opasta ja sen lisäksi muutama suomalais-itävaltalais-saksalainen vahvistus. Oikein hauska kymmenen hengen kokoonpano ja ilta osoittautui pienestä vesisateesta huolimatta erinomaiseksi. Illan menu koostui hieman muokatusta suomalaisesta juhannusruoasta: grillissä paistui sekä nautaa että kalkkunaa ja kasviksista herkkusieniä ja munakoisoa. Uunissa paistui herkullinen kasvispaistos ja patonkeja. Tämän kaiken kruunasi tuore salaatti ja jälkkärinä herkullinen mansikkakakku. Ei voi sanoa, että ruokien kanssa olisi mennyt mikään pieleen!!

Juhannusaaton päivä meni Salzburgissa, mutta tällä kertaa vanha kaupunki jäi taakse mitä pikimmiten ja paikallisliikenne vei meidät esikaupunkialueella olevaan Ikeaan syömään lihapullia puolukkahillolla. Maittavan lounaan jälkeen kiertelimme tuossa jättimäisessä huonekalutavaratalossa, joka muistutti pelottavan paljon sisarliikkeitään kotisuomessa. Sieltä siirryimme sadetta pitelemään viereiseen jättimäiseen ostoskeskukseen, josta tuli matkamuistona muutama Mozartin levy mukaan. Julkinen liikenne isoissa kaupungeissa on kyllä kaikki kaikessa, kunhan uskaltaa lähteä vaan kokeilemaan. Voin sanoa, että harvoin bussit tai junat olisivat ajaneet pahasti ohi reitin ja aika on perille päästy. Olihan se hieman hupaisaa, kun paluubussissa turreilla oli tuomisinaan mozartin kuulia ja oppailla muovisia kippoja, kärpäslätkiä ja leikkuulauta.

Nyt on paluu arkeen. Uusi viikko, uudet asiakkaat ja uudet haasteet. Taas ryhmästä tulee erottumaan ne muutamat, joiden kanssa vietän enemmän aikaa ja taas ne, joita en tule näkemään lähestulkoon koko viikon aikana. Ohjelmassa on taas vaellusta, pyöräilyä ja hieman bussimatkailua E-Saksassa. Tosin K-Euroopan kesäsää näyttää uhkaavan puolensa: ennuste kertoo sadetta torstaihin asti ja lämpöasteet eivät yletä kertaakaan yli +20 C!! Eli tervetuloa Alpeille ja muistakaapa pakata mukaan lämpökerrasto ja pipo :o) Pitänee kokeilla, mahtuuko bikinit gore-tex asun päälle, jotta saisin joskus edes pukea ne päälle kesän aikana…

Ei kommentteja: